Kartka z kalendarza
9 lutego
🍕🍕 🍕 🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕
MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY
🍕🍕🍕
Klasa III C konsumuje 🍕i świętuje
Święto pizzy, które wypada 9 lutego, to dobra okazja, aby dowiedzieć się więcej o historii tego dania. Pizza w obecnie znanej formie wywodzi się z Neapolu, chociaż już wcześniej placki z dodatkami popularne były nie tylko wśród Włochów, lecz także innych narodów.
Pizza, jaką znamy dzisiaj, pochodzi z włoskiego Neapolu, chociaż jako pierwsi podobny do niej placek wypiekali już starożytni Grecy. Początkowo podawali go wyłącznie polanego oliwą i posypanego przyprawami, co odróżnia ten specjał od pizzy jedzonej obecnie - obowiązkowo z serem i sosem. Ta część historii pizzy wiąże się również z trudnościami w ustaleniu pochodzenia samej nazwy potrawy. Część językoznawców uważa bowiem, że pochodzi ona od greckiego wyrazu plax, oznaczającego coś płaskiego. Inni z kolei wskazują na powiązania z łaciną i słowem pinsere, oznaczającym tłuczenie lub rozcieranie.
W Światowy Dzień Pizzy jemy danie podobne do tego powstałego w XVI wieku we wspomnianym już Neapolu. Na początku był to placek nasączony tłuszczem, zwykle oliwą bądź smalcem, z dodatkiem sera czy ryby. Na spopularyzowanie potrawy w wersji z pomidorami trzeba było jednak poczekać aż do roku 1889. Wtedy też, po zjednoczeniu Włoch, tron objęła dynastia sabaudzka. Choć jej członkowie pochodzili z Francji, na miejscu zetknęli się z kuchnią włoską. To właśnie wtedy królowa Małgorzata spróbowała specjalnie przygotowanych rodzajów pizzy. Jeden z nich zawierał sos stworzony na bazie pomidorów, ser oraz oregano. Danie tak bardzo posmakowało monarchini, że zostało nazwane na jej cześć – Margherita. Obecnie przysmak ten dostępny jest właściwie w każdym miejscu serwującym pizzę, stanowi też bazę dla wielu eksperymentów w komponowaniu nowych odsłon tej popularnej potrawy.
Wciąż jednak nie moglibyśmy obchodzić Międzynarodowego Dnia Pizzy, gdyby danie to nie zostało spopularyzowane w Ameryce. Na początku XX wieku, kiedy wielu Włochów wyemigrowało do USA, przywieźli ze sobą ten powszechnie dziś znany przepis. Przybysze zaczęli otwierać rodzinne biznesy, w tym restauracje, w których serwowali pizzę. Coraz więcej osób poznawało jej doskonały smak, a sama receptura z czasem uległa pewnym zmianom, m.in. ciasto w amerykańskiej wersji pizzy stało się znacznie grubsze. W takim właśnie wydaniu danie zaczęło podbijać świat, w tym także Polskę.
A może by tak świętować Dzień Pizzy na swój własny sposób i przyrządzić danie samemu? Możecie skomponować je z dowolnych składników - poniżej zamieszczamy podstawowy przepis, który każdy może wzbogacić wedle własnego gustu i smaku ! Smacznego! 🍕🍕🍕
Przepis (dla 2 osób):🍕🍕🍕🍕🍕🍕
● 500 g mąki pszennej, najlepiej tej oznaczonej jako 00 (Farina),
● 325 ml wody,
● ok. 4 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych,
● ok. 25 ml oliwy z oliwek + odrobina do natłuszczenia folii (opcjonalnie),
● 2–3 kulki mozzarelli,
● 15 g koncentratu pomidorowego,
● 400 g pomidorów z puszki (Pelatti),
● oregano do smaku (ok. 3 łyżek),
● sól i pieprz.
● świeża bazylia!
(źródło: payback.pl)